Η μυοκαρδιοπάθεια είναι μια ασθένεια του καρδιακού μυός που επηρεάζει το μέγεθος, το σχήμα και τη δομή του. Οι πιο κοινές μυοκαρδιοπάθειες περιλαμβάνουν την υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια και τη διατατική μυοκαρδιοπάθεια. Η μυοκαρδιοπάθεια συνήθως κληρονομείται που σημαίνει ότι μπορεί να διατρέχει εντός των οικογενειών. Μερικά μέλη μιας οικογένειας μπορεί να επηρεαστούν περισσότερο από άλλα και κάποια μέλη της οικογένειας μπορεί να μην επηρεαστούν ή να έχουν συμπτώματα.

Τύποι μυοκαρδιοπάθειας

Υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια

Η υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια προκαλεί την πάχυνση των τοιχωμάτων του καρδιακού μυός. Αυτή η πάχυνση συμβαίνει, ιδιαίτερα στην αριστερή κοιλία. Αν και η ίδια η καρδιά μπορεί να παραμείνει στο ίδιο μέγεθος, η υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια μπορεί να προκαλέσει ουλές (ίνωση) στον καρδιακό μυ. Αυτό θέτει τους ασθενείς σε κίνδυνο μη φυσιολογικού και δυνητικά επικίνδυνου καρδιακού ρυθμού. Τα άτομα με υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια συχνά έχουν ένα μέλος της οικογένειας που έχει την ασθένεια, αν και μπορεί να μην έχει διαγνωστεί ακόμη.

Η αθλητική καρδιά είναι μια μη παθολογική κατάσταση. Συνήθως απαντάται σε άτομα που επιδίδονται σε έντονη και συστηματική άσκηση και προκαλεί τη διεύρυνση /και υπερτροφία της καρδιάς. Αν και θεωρείται γενικά μια καλοήθης κατάσταση, μπορεί μερικές φορές να κρύψει την πραγματική μυοκαρδιοπάθεια ή να εκληφθεί ως υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια.

Αρρυθμιογόνος μυοκαρδιοπάθεια δεξιάς κοιλίας (ARVC)

Η αρρυθμιογόνος μυοκαρδιοπάθεια της δεξιάς κοιλίας είναι μια λιγότερο κοινή μορφή μυοκαρδιοπάθειας που αντικαθιστά τα καρδιακά μυϊκά κύτταρα με λιπώδη κύτταρα και ουλώδη ιστό. Αυτό μπορεί να μειώσει την ικανότητα της καρδιάς να αντλεί αίμα γύρω, οδηγώντας στην ανάπτυξη ενός ανώμαλου και δυνητικά επικίνδυνου καρδιακού ρυθμού.

Μια ειδική μορφή αρρυθμιογόνου μυοκαρδιοπάθειας της δεξιάς κοιλίας (η νόσος Νάξου, όνομα που πήρε από το νησί όπου πρωτοπαρατηρήθηκε από τον ιατρό Νίκο Πρωτονοτάριο) βρίσκεται με αυξημένη συχνότητα στον Ελληνικό πληθυσμό.

Οι περισσότεροι ασθενείς με αρρυθμιογόνο μυοκαρδιοπάθεια έχουν συχνά ένα μέλος της οικογένειας που έχει την ασθένεια, αν και αυτό μπορεί να μην έχει διαγνωστεί ακόμη.

Μη συμπαγής (σπογγώδης) μυοκαρδιοπάθεια (LVNC)

Αυτό συμβαίνει όταν ένα στρώμα του καρδιακού μυός δεν αναπτύσσεται φυσιολογικά, γεγονός που του προσδίδει μια σπογγώδη εμφάνιση. Όπως και η διατατική μυοκαρδιοπάθεια, η σπογγώδης μυοκαρδιοπάθεια μπορεί μερικές φορές να οδηγήσει σε διάταση του καρδιακού μυός και επικίνδυνες αρρυθμίες.

Λιγότερο κοινές μορφές καρδιομυοπάθειας

Μυοκαρδιοπάθεια της κυήσεως – μια μορφη διατατικής μυοκαρδιοπάθειας που αναπτύσσεται κατά τη διάρκεια των τελικών σταδίων της εγκυμοσύνης ή αμέσως μετά τη γέννηση.

Takotsubo μυοκαρδιοπάθεια – επίσης γνωστή ως σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς που μπορει να προκληθεί από έντονο στρές

Αυτές οι μορφές μυοκαρδιοπάθειας συνήθως δεν κληρονομούνται.

Περιοριστική μυοκαρδιοπάθεια – μια μορφη μυοκαρδιοπάθειας στην οποία ο καρδιακός μυς γίνεται πολύ σκληρός για την αποτελεσματική άντληση αίματος. Η συχνότερη αιτία περιοριστικής μυοκαρδιοπάθειας είναι η  καρδιακή αμυλοείδωση (για την αμυλοείδωση δείτε περισσότερα εδώ.

Τι κάνει η μυοκαρδιοπάθεια στην καρδιά;

Οι αλλαγές στην καρδιά είναι διαφορετικές για κάθε τύπο μυοκαρδιοπάθειας και μπορούν να επηρεάσουν τους ανθρώπους με διαφορετικό τρόπο. Όλες οι μορφές μυοκαρδιοπάθειας επηρεάζουν τη δομή της καρδιάς σας και μειώνουν την ικανότητά της να αντλεί αίμα γύρω από το σώμα. Μπορούν επίσης να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο το ηλεκτρικό σύστημα κάνει την καρδιά σας να χτυπά.

Θεραπείες για τις μυοκαρδιοπάθειες

Αν και η κληρονομική μυοκαρδιοπάθεια δεν μπορεί να θεραπευτεί, στις περισσότερες περιπτώσεις δεν επηρεάζεται η ποιότητα ή η διάρκεια της ζωής των ασθενών.

Υπάρχουν πολλές αποτελεσματικές θεραπείες που μπορούν να σας βοηθήσουν να ελέγξετε τα συμπτώματά σας όπως: η φαρμακευτική αγωγή, η καρδιομετατροπή ή κατάλυση, οι βηματοδότες ή εμφυτεύσιμοι απινιδωτές (ICD) και σε σπάνιες περιπτώσεις, καρδιοχειρουργική ή μεταμόσχευση καρδιάς.

Ο γιατρός σας ή ο καρδιολόγος σας είναι σε θέση να σας ενημερώσει ποιες θεραπείες είναι κατάλληλες για εσάς. Ίσως χρειαστεί επίσης να κάνετε κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως μείωση της ποσότητας αλκοόλ που πίνετε. Ένας μικρός αριθμός ατόμων με μυοκαρδιοπάθεια εμφανίζουν σημαντικά συμπτώματα που επηρεάζουν τη ζωή τους και τη ζωή της οικογένειάς τους. Σε ορισμένες περιπτώσεις, υπάρχει μικρός κίνδυνος αιφνίδιου αρρυθμικού θανάτου. Είναι σημαντικό να συζητήσετε αυτόν τον κίνδυνο με το γιατρό σας. Μπορεί να προσφέρουν φαρμακευτική αγωγή ή να σας συμβουλεύσουν ότι χρειάζεστε ένα εμφυτεύσιμο απινιδωτή εάν διατρέχετε κίνδυνο για επικίνδυνες αρρυθμίες. Επειδή οι μυοκαρδιοπάθειες μπορούν να κληρονομηθούν, θα πρέπει να μιλήσετε με το γιατρό σας σχετικά με τον έλεγχο της οικογένειάς σας. Είναι σημαντικό οι οικογένειες που πάσχουν από μυοκαρδιοπάθεια να λαμβάνουν ακριβή αξιολόγηση, διάγνωση, θεραπεία και υποστήριξη από ειδικούς.